Excursiereis 15 dagen Noordkaap en Lofoten

vanaf € 2.199,-
Incl. alle bijkomende boekingskosten per boeking o.b.v. 2 personen.
  • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
  • Verblijf in goede hotels o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
  • Inclusief overtochten met de TT-Line en Tallink Silja
  • Ontdek Oslo
  • Persoonlijk Noordkaap certificaat
  • Bezoek Santa Claus' Village, Tromsø en Trondheim
  • Indrukwekkende kustroute via Lofoten
Bij diverse data vermelden wij ‘vertrekgarantie’. Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen wij bijna met zekerheid zeggen dat deze data doorgaan.
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
De getoonde prijs is per persoon (op basis van bezetting in een 2-persoonskamer) inclusief alle bijkomende boekingskosten per boeking (reserveringskosten, calamiteitenfonds, SGR bijdrage).
Uitzonderingen zijn er (helaas) altijd: annulering van een grote groep of onvoorziene omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een annulering van een bovenstaande vertrekdatum onvermijdelijk is. Wij proberen u dan altijd een alternatief aan te bieden. Wilt u dat niet, dan krijgt u uiteraard de betaalde reissom terug.
  • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
  • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
  • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Maandag: Heenreis

Vanaf ons verzamelpunt rijden we naar Duitsland langs Bremen en Hamburg naar de havenstad Travemünde. Hier schepen we in op de nachtboot van TT-Line naar Trelleborg. U kunt genieten van het Captain’s dinerbuffet en de overnachting aan boord.

Dinsdag: Stockholm en Turku

Na het ontbijtbuffet aan boord rijden we via Malmö, Helsingborg en Jönköping naar het Vätternmeer, waar we een korte pauze houden. Daarna vervolgen we onze route naar Stockholm, waar we aan het eind van de middag aankomen. Hier gaan we aan boord van de ferry voor de overtocht naar Turku in Finland. Tijdens het diner heeft u een mooi uitzicht op de scherenkust.

Woensdag: Turku en Oulu

Na het ontbijt aan boord volgt de ontscheping en vervolgen we onze reis voor een prachtige tocht door het schitterende merengebied, waar Finland zo beroemd om is. De bijnaam ‘Land van de 1.000 meren’ is dan ook heel toepasse­lijk. We overnachten vandaag in Oulu. Deze stad ligt idyllisch aan de Botnische Golf en is een geliefde universiteitsstad.

Donderdag: Oulu, Santa Claus Village en Saariselkä

Vandaag rijden we langs de Botnische Golf via het havenstadje Kemi naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. We passeren de Poolcirkel en komen in Santa Claus Vil­lage, het dorp van de kerstman! U krijgt hier gelegenheid de leuke winkeltjes te bezoeken, de werkplaats van de kerstman te bezichtigen en een kaartje te versturen vanaf de Poolcirkel. Na het bezoek aan de kerstman rijden we door een uitgestrekt landschap via Sodankylä naar ons hotel in Saariselkä voor 1 overnachting.

Vrijdag: Saariselkä, Skipsfjorden en Noordkaapplateau

Na het ontbijt gaan we via Ivalo naar het Inari-meer. Dit meer is voor de Lappen heilig, omdat zij hier de overledenen begraven. Via de plaats Inari rijden we verder naar de Fins-Noorse grens en de stad Karasjok, het centrum van de Noorse Lappen. Van hieruit gaat de route verder via de Porsanger- en de Olderfjord naar de Noordkaap-tunnel en het eiland Magerøya. We dineren bij ons hotel in Skipsfjorden. Na het diner volgt de excursie naar het Noordkaapplateau. Deze 370 meter hoge klip vormt het einde van het vaste land van Europa en u kunt bij helder weer genieten van de middernachtzon. De Nordkaphallen is een in een berg gebouwd informatiecentrum, waar toeristen onder andere een breedbeeldfilm over de Noordkaap kunnen zien. U ontvangt natuurlijk een persoonlijk Noordkaapcertificaat op naam, als bewijs dat u op het plateau bent geweest. Aansluitend rijden we terug naar ons hotel voor de overnachting.

Zaterdag: Skipsfjorden en Tromsø

Vandaag een lange maar mooie dag. We rijden via het Olderdal en Skaidi naar de prachtige Kvaenangenfjell-bergpas. Eenmaal boven aangekomen hebben we een adembenemend uitzicht over de Kvaenangenfjord. Aan het einde van de middag komen we aan in de stad Tromsø, waar we de komende 2 nachten verblijven.

Zondag: Vrije dag

U heeft vandaag een vrije dag en kunt de prachtige stad Tromsø, ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd, bekijken. De stad herbergt verschillende interessante musea die zeker een bezoek waard zijn, zoals het Poolmuseum, het planetarium en het Tromsø Museum. Ook is het leuk met de kabelbaan van Fjellheisen naar boven te gaan, vooral ‘s avonds. Op de top van de berg kunt u de middernachtzon goed zien en het uitzicht over Tromsø en omgeving is fantastisch.

Maandag: Tromsø, Narvik en Melbu

We rijden verder in zuidelijke richting, via een prachtige route door het Bardudal en langs fjorden naar de machtige archipel Lofoten-Vesterålen. Onderweg maken we diverse stops, waaronder een korte stop in de stad Narvik. Hier vonden in 1940 zware gevechten plaats tussen de Duitsers en de Geallieerden. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons hotel in Melbu, centraal op de Lofoten-Vesterålen.

Dinsdag: Melbu, Lofoten, Svolvaer en Fauske

We starten de dag met een korte overtocht met de veerboot naar de Lofoten. Eenmaal op de eilandengroep aangekomen, nemen we een mooie kustroute, waar we kunnen genieten van de prachtige natuur die het decor van deze streek bepaalt. Daarna rijden we naar de hoofdstad van de Lofoten, Svolvaer, waar u wat vrije tijd heeft. Vervolgens gaan we met de veerboot naar het vaste land. Aan het eind van de middag bereiken we via de Messingslett-brug de Ranelvarivier, die we volgen tot het plaatstje Fauske. We zullen hier verblijven voor één overnachting.

Woensdag: Fauske en omgeving Trondheim

Het reisdoel van vandaag is Trondheim, de middeleeuwse koningsstad. We rijden via een mooie route naar de Salt-hoogvlakte en passeren bijna op het hoogste punt de poolcirkel. Het is de tweede keer tijdens deze reis dat we de poolcirkel oversteken. We vervolgen onze reis in zuidelijke richting naar ons hotel in de omgeving van Trondheim.

Donderdag: Omgeving Trondheim en omgeving Oppdal

We vertrekken vanuit ons hotel naar Trondheim, de voormalige hoofdstad van Noorwegen. In deze oude Domstad worden de Noorse koningen gekroond. Tevens liggen hier negen Noorse koningen begraven. Bezienswaardig in Trondheim zijn de Nidaros kathedraal, de oude pakhuizen en de koninklijke residentie Stiftsgården. U kunt dit alles op eigen gelegenheid bekijken. Na het bezoek aan Trondheim rijden we naar ons volgende hotel in de omgeving van Oppdal, waar we in de middag arriveren en 2 nachten zullen verblijven.

Vrijdag: Vrije dag

Na een paar drukke dagen kunt u deze dag naar eigen idee invullen. Lekker luieren of misschien een mooie wandeling maken door de Noorse natuur. Aan u de keuze!

Zaterdag: Omgeving Oppdal - Lillehammer - Omgeving Hamar

Rond het middaguur vertrekken we weer en rijden via het Gudbrandsdal naar Ringebu. Hier staat één van de mooiste staafkerkjes van Noorwegen. We rijden daarna naar de Olympische stad Lillehammer, waar we een stop houden bij de Olympische springschans. Vervolgens gaat de reis naar Hamar, bekend om de wereldberoemde schaatshal (het Vikingschip), waar we een fotostop houden. Aan het eind van de middag komen we aan bij ons hotel in de omgeving Hamar voor de laatste overnachting in Noorwegen.

Zondag: Omgeving Hamar en Trelleborg

Met een korte stop in Oslo, waar u een bezoek kunt brengen aan het beroemde Vigelandpark, nemen we afscheid van Noorwegen. Via de Zweedse westkust rijden we naar Trelleborg, in het uiterste zuiden van Zweden, waar we aan boord gaan van één van de luxe ferryboten van de TT-Line naar het Duitse Travemünde. Diner en overnachting aan boord.

Maandag: Terugreis

Na het ontbijtbuffet aan boord volgt de ontscheping. Vanuit Travemünde rijden we terug naar Nederland, waar u als afsluiting van deze indrukwekkende reis de mogelijkheid om iets te eten alvorens u met de servicelijn wordt teruggebracht naar uw opstapplaats. 

Noordkaap

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het reisplan of de beschreven route. Omdat wij u zoveel mogelijk van Scandinavië willen laten zien, zijn de reisdagen soms lang.

Diverse hotels

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. In de reispapieren worden de adresgegevens van alle hotels vermeld. Niet alle hotels beschikken over een lift.

Hotel Scandic Oulu Station 3*

Hotel Scandic Oulu Station ligt in het centrum van Oulu. Het Huviretki restaurant beschikt over een menukaart met zowel lokale als internationale gerechten. In bar Hemingway's kunt u genieten van een drankje en de relaxte sfeer van het hotel. Verder beschikt het hotel over een binnenzwembad en 2 sauna's. De kamers van Hotel Scandic Oulu Station zijn voorzien van een flat-screen kabel tv, een bureau en een badkamer.

Scandic Lerkendal Trondheim 3*

Dit hotel ligt naast het Lerkendal stadion, op 7 minuten rijden van het centrum van Trondheim. Het biedt moderne kamers met gratis wifi en een flatscreen tv, een bureau en een kluisje. Ze hebben een eigen badkamer met een douche en toilet. De maaltijden worden geserveerd in het restaurant van het Scandic Lerkendal Hotel. U kunt ook genieten van een drankje in de bar en in de lobby bevindt zich een Scandic Shop, die 24 uur per dag is geopend. Er bevindt zich een bushalte op 1 minuut lopen van het hotel. De Tyholt Tower bevindt zich op 2,5 km afstand. 

Noorwegen

Oppervlakte: 385.155 km²
Inwoners: 4.801.100
Hoofdstad: Oslo
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Religie: Noorse staatskerk
Valuta: Noorse Kroon (NOC)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C en F, u bent geen verloopstekker nodig
Taal: Noors
Tijdzone: UTC +1, dezelfde tijdzone als Nederland (in de zomer +2)
 
Eten en drinken
Vanwege de hoge prijs van uit eten gaan, eten de Noren meestal gewoon thuis. Er zijn wel kleine eettentjes (konditori of gatekjokken). Deze zijn goedkoper en er worden broodjes en plaatselijke
lekkernijen verkocht. Specialiteiten van de Noorse keuken zijn laks (gegrilde of gerookte zalm), geitost (zoete geitenkaas), torks (kabeljauw en Reker (gekookte garnalen). Alcoholische dranken zijn in Noorwegen ook erg duur, door hoge belastingen. De kwaliteit is wel goed, maar u moet er wat voor over hebben.

Flora en Fauna
De natuur van Noorwegen is zeer indrukwekkend. Het land heeft de laagste bevolkingsdichtheid van Europa, waardoor er veel ruimte is voor de natuur. De fjorden zijn het meest bekend. Deze diepe inhammen in de bergachtige kusten en steil oplopende rotsen, uitgesleten door gletsjerwerking, behoren tot de meest populaire bezienswaardigheden van Noorwegen. Daarnaast zijn in Noorwegen ook de grootste hoogvlaktes van Europa te vinden. Door uit te kijken over de uitgestrekte vlaktes bezorgd u zichzelf een verbazingwekkend gevoel van vrijheid. Een ander bewonderenswaardig uitzicht heeft u vanaf de vele bergtoppen. De afwisseling van de natuur in Noorwegen in prachtig. In een uur kunt u zee, bergen en zelfs een skigebied bewonderen. Wat ook bijzonder is, is dat het in het hoge Noorden van Noorwegen, dichtbij de poolcirkel, niet donker wordt in de zomer. Het zal hoogstens een aantal uren schemerig zijn, maar echt donker wordt het niet. Als klap op de vuurpijl is in Noorwegen één van de mooiste natuurverschijnselen te zien, namelijk het noorderlicht. In de winter kleurt de lucht in de meest uiteenlopende kleuren. Met een beetje geluk is dit in heel Noorwegen zichtbaar.

De lage bevolkingsdichtheid zorgt ook voor veel ruimte voor de fauna. Dieren die veel voorkomen zijn wolven, herten, rendieren, elanden, lynxen, beren, bevers, otters en lemmingen. Noorwegen is een walhalla voor vogelspotters. Op sommige eilanden komen meer dan 200 verschillende vogelsoorten voor. De papegaaiduiker is de meest opvallende soort.

Geschiedenis
Onderzoek wijst uit dat het huidige Noorwegen vlak na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden al bevolkt was. Germaanse stammen worden echter als de eerste echte bewoners van het land gezien. Dit volk kwam zo’n 4.000 jaar geleden naar Scandinavië. De Vikingen zijn de meest bekende inwoners van Noorwegen. Hun naam komt van het Noorse vikingr, wat piraat betekend. Heel Europa vreesde voor hen. De Vikingen hebben eigenlijk Amerika ontdekt, omdat ze als eerste Europeanen over de Atlantische Oceaan zijn gevaren en op Amerika aangekomen zijn. In 1397 trad de koning van Noorwegen en Zweden (dat was toen één land) in het huwelijk met de Deense koningin. Als gevolg hiervan vormden Noorwegen, Zweden en Denemarken één unie, waarover Denemarken de macht had. Zweden verliet de unie in de 16e eeuw, Noorwegen en Denemarken bleven wel verbonden met elkaar. In 1814 scheidde Napoleon deze twee landen. De Denen waren voorstander van het Napoleontische stelsel, omdat het handel met Engeland verbood. Engeland was de grootste concurrent van Denemarken op de graanmarkt. Noorwegen was geen voorstander van het stelsel, omdat het land juist veel handelde met Engeland.

Prijsniveau
Het prijsniveau van Noorwegen is een stuk hoger dan in Nederland. Prijzen van levensmiddelen liggen zo’n 30% tot 75% hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes
  • De fjorden van Noorwegen hebben wereldwijd diverse prijzen gewonnen. Deze prijzen zijn te danken aan de schoonheid van de fjorden.
  • Tussen de plaatsen Aurland en Lærdal in het Sognefjordgebied, lig een autotunnel van 24,5 km lang. Dit is de langste autotunnel ter wereld.

Noorwegen

LET OP!
Neemt u op uw vakantie naar Scandinavië altijd uw bankpas en/of creditcard mee.
Vanaf 1 maart 2018 starten Noorwegen en Zweden met het afschaffen van betalingen met contant geld. Er kan dan alleen nog betaald worden met een bankpas en/of creditcard. Deze aanpassing in het betalingsverkeer zal gefaseerd gaan, maar steeds meer hotels, restaurants, winkels, enz. zullen het ‘cash free’ systeem invoeren. Houdt u er dus rekening mee dat u niet overal meer met contant geld kunt betalen.

Reisdocumenten:
Uw paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot terugkomst in Nederland.

Valuta:
In Noorwegen wordt betaald met de Noorse kroon (NOK).

Elektriciteit:
In Noorwegen worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.

Kraanwater:
Het water uit de kraan is veilig te drinken.

Tijdzone:
UTC + 1, dezelfde tijdzone als Nederland

Taal:
Noors is de officiële taal in Noorwegen. Daarnaast wordt er Samisch en Kveens gesproken.

Prijsniveau:
De prijzen in Noorwegen liggen een stuk hoger dan in Nederland.

Reisverhaal Peter

15 daagse excursiebusreis – 31/7 t/m 14/8/2023- naar Noord-Kaap en Lofoten met de sympathieke Belgische chauffeur Tom (firma Staf Cars)

Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
17:51:58 | 0,06 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch